Dozvoljene temperature u transportu osjetljivih namjernica prema HACCP sustavu

HACCP

HACCP sustav (Hazard Analysis Critical Control Point) predstavlja analizu opasnosti i identifikaciju kritičnih kontrolnih točaka tijekom nabave sirovina, proizvodnje, pripreme, skladištenja i transporta hrane, odnosno preventivan i sistematičan sustav praćenja i kontrole svih čimbenika koji mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane. Kritične kontrolne točke u večini slučajeva su vezane za termičku obradu (hlađenje, grijanje), relativnu vlagu, pH-vrijednost, tekontrolu čišćenja i dezinfekcije.  

U današnje vrijeme kada je  briga za sigurnost i kvalitetu prehrambenih proizvoda postala veoma izražena, HACCP sustav neizostavan je u poslovanju sa hranom. 

Maksimalne dozvoljene vrijednosti temperature pri skladištenju i transportu  različitih vrsta hrane prema HACCP sustavu: 

Mljeveno meso +2 °C
Meso peradi +4 °C
Mesni pripravci +4 °C
Jestivi nusproizvodi domaćih papkara i kopitara +3 °C
Strojno otkošteno meso +2 °C
Ostalo svježe meso +3 °C
Duboko smrznuto meso -18 °C

Svježi proizvodi ribarstva   Temperatura otapajućeg leda

Duboko smrznuti proizvodi ribarstva -18 °C
Smrznuta riba -18 °C
Svježe mlijeko +8 °C
Svježa jaja +10 °C
Tekuća jaja +4 °C
Kremasti kolači  +4 °C
Zapakirani sendviči +4 °C
Povrće  +8 °C
Polugotova hrana koja je termički obrađena +4 °C